Hva er kroppspositivitet?


Nå skal jeg snakke litt om hva kroppspositivitet er for dere som kanskje ikke er helt sikre på hva det betyr.

Mange mener at kroppspositivitet handler om at tjukke kropper er bedre enn tynne, og at det er dermed ikke er bra med kroppspositivitet fordi man oppfordrer folk til å legge på seg.

Feil! Alle kropper har rett til å elske seg selv, ta vare på seg selv og bli akseptert. Alle kropper har rett til å føle seg vakre uansett farge, buksestørrelse, hvordan helsa er eller hvor attraktiv du personlig synes de er.

Tynn er ikke alltid bra og tjukk er ikke alltid dårlig. Tynn er ikke alltid det riktige for helsa og tjukk er ikke alltid dårlig for helsa. En tjukk person er ikke nødvendigvis en lat slabbedask, akkurat som en slank person ikke alltid er over gjennomsnittet glad i trening og riktig kosthold. Det ene er altså ikke noe bedre enn det andre uansett. For i det store og det hele er det der det ligger, er det ikke? Å føle at man er bedre enn en annen? For min del er det like ille å si «Du burde ikke spise det kakestykket der» som å si «Burde ikke du spise hele kaka, så du får lagt på deg litt?».

Man kan spørre ulike folk og alle vil ha ulike definisjoner på hva kroppspositivitet betyr for de. For meg betyr det å være glad i seg selv og føle at man er bra nok uavhengig av hvordan man ser ut. For meg handler det om å være trygg på seg selv og behandle seg selv bra. Mange tror at siden jeg er kroppspositiv så hater jeg alle som går ned i vekt. Feil, igjen! Jeg har aldri påstått at det er bra å være overvektig, men det er heller ikke bra å være tynn og ikke kunne nyte en pizza. Man tar ofte for gitt at alle tynne eller slanke mennesker er veldig opptatt av å spise sunt, men sunnhet kan også bli overdrevet. Har du i det hele tatt et vanskelig forhold til mat og kropp, fortjener du å bli tatt på alvor totalt uavhengig av størrelsen din.

Jammen det er bedre å veie litt for lite enn å være overvektig? Feil! Det kan være like feil begge deler. Det hele handler om å ta vare på seg. Jammen, en som er overvektig tar ikke vare på seg selv?  Hva vet vel du om en annen person sin helse? Og hva har du egentlig med den å gjøre i det hele tatt, med mindre du er legen til vedkommende. Overhode ingenting.

Ingen klarer å elske seg selv med en gang. Iallefall ikke om du har levd i den verden vi lever i idag. Det handler hele tiden om at du ikke er bra nok om ikke du har de kuleste tingene, den mest fantastiske kjæresten, drømmejobben, drømmehuset, de perfekte barna og masse penger til å oppleve masse fantastisk. Ingen har det sånn hele tiden. De som påstår det, de lyver. Vi er så fikserte på hvordan vi blir oppfattet av andre at vi glemmer hvem vi egentlig er.

Et kjapt sammendrag: Alle kropper er bra kropper. Alle fortjener å føle seg bra i sin kropp totalt uavhengig av størrelse, etnisitet, kjønn eller helse. Det ene er ikke bedre enn det andre. Og du kan ikke se på en person hvordan helse de har. Vær snill mot deg selv, for du er vakker!

Så om du ikke klarer å elske deg selv, så start med å hate deg selv litt mindre.


Jeg skal komme med flere tips til hvordan du kan begynne å bli glad i deg selv. Hvorfor? Fordi du fortjener å ha det bra. Du fortjener å føle deg fin og vakker og sexy. Du fortjener å kunne møte blikket ditt i speilet og synes at det du ser er fantastisk. Og tro det eller ei, men det er faktisk mulig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *